
 

 

 

 

OFFICE OF THE DATA PROTECTION COMMISSIONER 

 

JANUARY, 2023 

 

ADDENDUM 1 

 

TENDER NO. ODPC/OT/11/2022-2023 (RE-TENDER) 

 

SUPPLY, DELIVERY, INSTALLATION, TESTING, COMMISSIONING AND MAINTENANCE OF A DATA 

EXTRACTION, AUDIT AND INVESTIGATIONS SYSTEM FOR THE OFFICE OF THE DATA 

PROTECTION COMMISSIONER 

 

Pursuant to section 75(1) of the Public Procurement and Assets Disposal Act, 2015, The office of 

the Data Protection Commissioner (ODPC) hereby clarifies/amends the above-mentioned tender as 

follows: - 

# BIDDERS QUERY  RESPONSE FROM 

ODPC 

1.  Query: We wish to request for clarification as shown 
below;  
Please advise if we can use contract documents in place of 
the recommendation letters for ongoing contracts as 
reference letters are only received after completion of 
delivery of services. However, for completed services we 
shall issue the reference letters. 
Excerpt: 

 

ODPC hereby responds 

as follows; 

For criteria no. MR10, we 

require recommendation 

letters for only ongoing or 

current projects. The 

recommendation letters for 

ongoing or current projects 

should confirm satisfactory 

performance for the 

current progress made in 

execution of the ongoing 

projects in terms of your 

performance and 

adherence to agreed upon 

timelines to date. 

ODPC requires a 

confirmation on 

satisfactory current project 

implementation progress. 

2.  Query: Please advise what this document entails for the ODPC hereby responds as 



companies which do not store/handle personal data for its 
clients. We don’t store any clients/personal data hence we 
need to know if this requirement is mandatory to all 
bidders. 
Excerpt: 

 
 

follows;  

If you have employees in 

your organization or 

contractors/suppliers, you 

are required to register as 

a data controller/data 

processor. Please refer to 

the Data Protection Act 

2019 and Data Protection 

Regulations 2021 for 

further information on  

Data Controllers and Data 

Processors 

3.  Query: Our solution has the provision of cloudbased 
environment and on-premise. Please confirm your 
preference for purposes of responding to the tender with 
the correct requirement. 
Excerpt: The system should have provisions to operate 
on a cloud-based environment. The locally installed system 
should have web-based capabilities to be accessed from 
various locations 

ODPC hereby responds as 

follows;  

The system should 

primarily run on an on-

premise environment with 

provisions of operating in a 

private cloud for 

scalability. 

 

4.  Query: The system does have the Compliance 
functionality however, please be specific on the 
compliance requirements that you’d like the system to 
meet as this will aid in our responses. 
Excerpt: Compliance Module 

ODPC hereby responds as 

follows;  

The system should have a 

module for mapping & 

continuous tracking of 

compliance levels with 

regards to existing 

controls, investigations 

findings and audit 

recommendations. 

5.  Query: In case of a JV between local companies and 
foreign companies can the JV nominate a representative to 
be either of the members. 
Excerpt: 
. 4. Eligible Tenderers 4.1. A Tenderer may be a firm that 
is a private entity, a state-owned enterprise or institution 
subject to ITT 4.6, or any combination of such entities in 
the form of a joint venture (JV) under an existing 
agreement or with the intent to enter in to such an 
agreement supported by a Form of Intent. Public 
employees and their close relatives (spouses, children, 
brothers, sisters and uncles and aunts) are not eligible to 
participate in the tender. In the case of a joint venture, all 
members shall be jointly and severally liable for the 
execution of the contract in accordance with the Contract 
terms. The JV shall nominate a Representative who shall 
have the authority to conduct all business for and on 
behalf of any and all the members of the JV during the 
Tendering process and, in the event the JV is awarded the 

ODPC hereby responds as 

follows; 

As indicated in the Tender 

Data Sheet, Joint Ventures 

are not allowed 



contract, during contract execution. Members of a joint 
venture may not also make an individual tender, be a 
subcontractor in a separate tender or be part of another 
joint venture for the purposes of the same Tender. The 
maximum number of JV members shall be specified in the 
TDS. 

 

Except as clarified herein, all the other terms and details of the tender document 

remain the same.  
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